Akademi Programı

ULUSLARARASI MEVLÂNA VAKFI TASAVVUF AKADEMİSİ BAHAR DÖNEMİ PROGRAMI

26-ŞUBAT-2024 / 22-NİSAN-2024

 

Kur: 1 – Hamdım

Pazartesi, 20:30 – 21:30

MEVLÂNA OKUMALARINA GİRİŞ – Prof. Dr. Nuri Şimşekler

Hz. Mevlâna’nın hayatı, aldığı eğitimler, çevresindeki kişiler ve yaşamındaki önemli dönüm noktaları üzerinde durularak tüm eserleri, yazılma tarzı, içerikleri, mesajları işlenecek; eserlerinde dile getirdiği hususlar çerçevesinde düşünce dünyası aktarılmaya çalışılacaktır.

Hz. Mevlâna’nın düşünce ve öğretilerini temellendirme, mesajlarını ve nasihatlarını daha iyi anlama adına Mesnevî başta olmak üzere eserlerini “nasıl okumamız gerektiği” örneklerle işlenecek, ayrıca “İnsan” odaklı, “kendini ve insanları tanıma” merkezli Hz. Mevlâna’nın “öğüt” ve “nasihat”ları üzerinde durularak bunlardan istifade edebilmemiz hususunda farkındalık oluşmasına vesile olunmaya çalışılacak, ders katılımcıları ile değerlendirmeler yapılacaktır.

Perşembe, 20:30 – 21:30

‘Mevlevi Matbahına Giriş: Kavramlar ve Süreçler’– Prof. Dr. Mim Kemal Öke

‘Matbah’; bu derste çeşitli boyutlarıyla ele alınacaktır. İlkin, genel manasıyla matbah deyimi, tasavvuf felsefesinde yolun/ seyrin ana sütunlarının inşa edildiği bir irfan ocağı olarak mütalaa edilir. Bu nedenle bu seride Mevleviye ekolünün kendine özgü öğretisi de kast edilmektedir. İkinci olarak matbah, tarikatların hepsine yakın kısmında aynı zamanda insanı kamilleştirme laboratuvarıdır. Mevleviyye’de de çok önemli bir konumu haizdir. “Hamdım, Piştim, Oldum”  uyarınca seyr-i sülüktaki merkezdir. Burada pişen, mukabeleye çıkıp, sema’a varmağa hak kazanır.  Öke’nin bu sohbetlerinde Mevleviyye’de nimet rızk kavramları, yemek ‘motifleri’nin sembolik derinliği, gıda(nın) mitolojisi işlenecektir. “Ne yersen, nasıl yesen, kimle yersen, osun” düşüncesinin metafiziksel içerikleri, yediklerimizin hikmeti vardı, üzerinde durulacaktır. Matbahın elemanları, Ateşbazlık makamı, aletler tanıtılacaktır. Devamla, lokmanın mir’acı, sofra cümbüşü ve edebi nelerdir, altı çizilecektir. Sofra duaları ve oruç bahsi Hz. Mevlânâ’nın dilinden aktarılacaktır. Tabii ki, söz konusu, bahisler çok ayrıntılıdır, derslerin içinde seçilmiş konular öne çıkarılacaktır.

 

Kur: 2 – Piştim

Çarşamba, 20:30 – 21:30

HZ. MEVLANA ESERLERİNİ ANLAMAK ‘Mecalis-i Seba’ okumaları – Prof. Dr. Dilaver Gürer

Gönül dünyamızın en büyük mimarlarından birisi olan Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin yüzyılları aydınlatan ve bundan sonra da aydınlatacağı muhakkak olan şâheserlerinden birisi de, Mecâlis-i Seb’a’dır.  Hazretin bu küçük hacimli eseri, isminden de anlaşılacağı üzere, câmide vermiş olduğu yedi adet vaazında tutulan notlardan meydana getirilmiş bir derlemedir. Bu güzel eseri önemli kılan yanlarından birisi de, hiç şüphesiz onun, daha çok coşkunluğuyla bilinen ünlü sufî ve düşünürün câmideki yönünü, “âlim Mevlânâ’yı, “imam Mevlânâ’yı, başka bir ifadeyle “Şems öncesi Mevlânâ’yı tanımamıza yardımcı olmasıdır. Prof. Dr. Dilaver Gürer’in geniş bir değerlendirmeyle yayına hazırladığı çevirisi üzerinden çalışmayı istediğimiz bu programımız,  Mevlâna dostlarına önemli ve maksadına uygun bir yer bulur da, Hz. Mevlâna, özellikle genç nesiller tarafından daha iyi anlaşılır. Kış Dönemin ’de başladığımız okumamıza bahar döneminde de devam ediyoruz.

Çarşamba, 21:45 – 23:00

FARSÇA ÇALIŞMALARI ‘Orta Seviye’- Prof. Dr. Ali Temizel

MEVLANA’NIN ESERLERİNDE kullandığı, Dünyanın en eski ve edebi açıdan en önemli kökleri Sanskritçeye dayanan dillerinden Anadolu Selçuklu döneminde Anadolu’da yazılmış ve günümüze ulaşabilen birçok Farsça eser bulunmaktadır. Prof. Dr. Ali Temizel hocamız tarafından hazırlanmış özel programa daha önce Farsça öğrenmeye başlamış dostlar bu dili geliştirmek için bu çalışmaya katılabilir.

 

Kur: 3 – Yandım

Pazartesi, 20:30 – 21:30

KADİM ŞİİRİMİZİN İZİNDE   ‘Tasavvufi Şiirimizi Anlamak’– Prof. Dr. Cihan Okuyucu

Sönmez  seher-i  haşre  kadar  şi’r-i  kadim
Bir meşaledir  devr edilir  elden  ele (Y.Kemal)

Diğer  Doğu  Edebiyatları  gibi Klasik Türk  Edebiyatı da  asıl gücünü ve  verimliliğini  şiir alanında  göstermiş, dünya  edebiyatının  en büyük temsilcileri  arasına  girecek  şairler  yetiştirmiştir. Ancak geçmişle  bugün  arasına  giren    dil ve  kültür  handikapı  günümüz insanını  bu büyük şiiri  anlama  hazzından  mahrum  bırakmakta ve bu da  şiir şerhini  zaruri  kılmaktadır. Bu  zaruretin  arkasında klasik şairin az söze  çok mana  sığdırma cehdinin, yani icazın da büyük rolü  vardır. Dilin bütün  imkanlarından  istifade  ederek; mecaz, kinaye, istiare ve telmih gibi  teksifi sanatlara  baş vuran şair birkaç sayfada  anlatılabilecek  dini ve  tasavvufi  his ve  hakikatleri birkaç mısraya  sığdırmayı  başarır. Bu yoğunluk da şiirde  ister  istemez bir kapalılığa yol  açar ve  şerhi  zorunlu  kılar. Bu kapalı ve yoğun şiiri  açmak demek olan şerh, okuyucuyu  meraklı  bir kültür  ve tasavvuf yolculuğuna  çıkarır ve ona  kapalı  ifadelerin  arkasındaki  mana geliniyle  yüz yüze  gelmenin  heyecanını yaşatır. Bu seminerin ilk iki dersinde klasik edebiyatımızın bir atasözü  değeri  kazanmış hikemi  beyitlerinden tematik bir  seçme paylaşılacak daha  sonraki  altı  seminerde de    şiir semamızın en parlak  yıldızlarından  seçilen şu 6 şairin   tasavvufi birer şiiri      sırayla şerh  edilecektir. (İsteğe  göre  bu  şairler değişebilir)

Şairler: Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüda-i, Zati, Fuzuli, Nabi, Şeyh Galip.

Pazartesi, 21:45 – 23:00

FARSÇA ÇALIŞMALARI ‘Devam Grubu’ –  Prof. Dr. Ali Temizel

Farsça yazıp, okuyabilen dostlarımız için, okuma ve yazması geliştirmek, günlük dili konuşabilmek için Prof. Dr. Ali Temizel hocamız tarafından özel hazırlanan metot ile yapılan programıdır.

Salı, 21:45 – 22:45

KONU,KONU HZ. MEVLÂNA İLE EĞİTİM  – Prof. Dr. Nuri Şimşekler

Hz. Mevlâna’nın eserlerinden (Mesnevî ağırlıklı olarak) dinî, tasavvufî ve yaşama dair konular işlenecek, (Peygamberler, Veliler, İman, İbadetler, Sabır, Tövbe, Hoşgörü, Aile ve Çocuklar, Çalışmak vb.) katılımcılardan da zaman içerisinde katılım ve aktarım istenecektir.

 

AKADEMİ YAPISI:

KUR 1 – HAMDIM

Tasavvufa ve Hz. Mevlana’ya ilgi duyan ancak daha önce hiçbir çalışmaya katılmamış dostlarımız için hazırlanmış programlardır.

KUR 2- PİŞTİM

UMV Tasavvuf Akademisi ya da diğer eğitim merkezlerinde çalışma yapmış dostlarımız için hazırlanan programlardır.

Kış döneminde aynı programlar devam edeceği için bu dönem kur 1 çalışmalarına katılanlar, kış döneminde kur 2 programlarına katılabileceklerdir.

KUR 3 – YANDIM

UMV TASAVVUF AKADEMİSİ programlarında çalışmış katılımcılara devam programıdır.

 

DETAYLAR:

  • Çalışmalar ZOOM üzerinden online gerçekleşmektedir.
  • Tüm çalışmalar kayıt altına alınmaktadır ve katılımcılar ile paylaşılmaktadır.
  • Her kur 8 hafta sürer.
  • Her çalışma haftada bir gün yapılır ve 1 saat sürer. 1 kur toplam 8 hafta sürer.
  • Tek programa ya da birden fazla programa kaydolabilirsiniz.
  • Katılım kontenjanla ile sınırlıdır.

 

KATILIM VE KAYIT:

Katılım koşullarını öğrenmek ve kayıt olmak için akademi@mevlana.net adresine katılmak istediğiniz çalışmaların ismini, sizin isminizi ve soyadınızı yazarak e posta yollayabilirsiniz.

Bize 0 530 782 22 97 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.